Vruchtbaarheid

De reu:

Een reu is vanaf 6 maanden leeftijd vruchtbaar. Dit houdt in dat de hormonen dan de overhand kunnen gaan nemen waardoor hij met wandelen dominanter kan zijn of zijn neus achterna kan gaan en weg kan lopen. Vanaf 8 maanden mag een reu gecastreerd worden. Tegenwoordig is er ook een implantaat op de markt dat 6 tot 12 maanden werkzaam is. Dit implantaat zorgt ervoor dat het lichaam het gevoel heeft volledig gecastreerd te zijn. Zo kunt u goed beoordelen of een castratie het gewenste effect heeft bij uw reu.

De teef:

Een teef is niet het hele jaar door vruchtbaar. Alleen in de loopsheidperiode kan zij gedekt worden en is er een dracht mogelijk. Over het algemeen genomen zijn teven elke 6-10 maanden loops. Deze loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. Het advies is om tijdens de loopsheid de hond aangelijnd te houden.

U kunt de teef op 2 verschillende momenten laten steriliseren. Het kan voor de eerste loopsheid. Dit moet dan op een leeftijd van 6 maanden oud gedaan worden. Ook kunt u ervoor kiezen om de teef eerst een keer loops te laten worden. Bij sommige rassen is dit beter omdat er anders een iets groter risico bestaat op het ontstaan van passieve urine-incontinentie. De meeste teven worden voor de eerste keer loops tussen 6 maanden en 1 jarige leeftijd. Als u ervoor kiest om de hond een keer loops te laten worden is de beste tijd voor steriliseren precies tussen 2 loopsheden in. Dit houdt in 3 maanden na de loopsheid.