Parasieten

Een kat kan verschillende parasieten bij zich dragen. Denk hierbij aan vlooien, teken, wormen, de darmparasiet giardia en de parasiet Toxoplasma gondii die toxoplasmose kan veroorzaken.
Wilt u er zeker van zijn dat u een goed en veilig middel gebruikt tegen verschillende parasieten, vraag ons dan om een passend advies!
 
Wormen
Wormen zijn niet altijd zichtbaar in de ontlasting. Het advies is om uw kat elke 3 maanden te behandelen tegen wormen. Op deze manier is een besmetting te voorkomen. Sommige vlooien dragen ook wormen met zich mee. Houdt er daarom rekening mee dat wanneer uw kat last heeft van vlooien dat u 5 dagen na de vlooienbehandeling de kat ook ontwormt. Bij een wormbesmetting is het gewenst de ontworming na 2 weken te herhalen om ervoor te zorgen dat de kat weer worm vrij is. Vangt de kat buiten heel veel prooidieren dan is het verstandiger de ontworming vaker te herhalen.
 
Giardia
De giardia parasiet is een parasiet die de kat altijd wel bij zich draagt of mee in aanraking komt, maar die geen klachten hoeft te geven. Indien er wel klachten zijn dan zal de dierenarts aanraden om een onderzoek hiernaar te doen. Mocht de kat dan inderdaad last hebben van deze parasiet dan zal een behandelplan worden opgesteld.
 
Vlooien en teken
Vlooien en teken is iets wat de kat makkelijk op kan lopen. Het beste om dit te voorkomen is om ervoor te zorgen dat u de kat preventief behandeld. Helaas zijn er op dit moment weinig producten voor de kat die goed werken tegen teken. Deze zijn wel in ontwikkeling.
 
Toxoplasmose
Als laatste is het mogelijk dat de kat last heeft van de parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken. Hier hoeven zij niet ziek van te worden. Dit is voor voornamelijk zwangere vrouwen wel heel gevaarlijk. Het kan lijden tot miskraam of afwijkingen aan het ongeboren kind. Deze parasiet zit in de ontlasting van de katten. Het advies is dan ook om als zwangere vrouw de kattenbak niet te verschonen of alleen met handschoenen en eventueel een mondkapje om. Ook de aarde in de tuin, waar de kat zijn behoeften natuurlijk wel eens kan doen, niet met blote handen aanraken.