Vruchtbaarheid


De reu:

Een reu is vanaf 6 maanden leeftijd vruchtbaar. Dit houdt in dat de hormonen dan de overhand kunnen gaan nemen waardoor hij met wandelen dominanter kan zijn of zijn neus achterna kan gaan en weg kan lopen. Vanaf 8 maanden mag een reu gecastreerd worden. Tegenwoordig is er ook een implantaat op de markt dat 6 tot 12 maanden werkzaam is. Dit implantaat zorgt ervoor dat het lichaam het gevoel heeft volledig gecastreerd te zijn. Zo kunt u goed beoordelen of een castratie het gewenste effect heeft bij uw reu.

 

De teef:

Een teef is niet het hele jaar door vruchtbaar. Alleen in de loopsheidperiode kan zij gedekt worden en is er een dracht mogelijk. Over het algemeen genomen zijn teven elke 6-10 maanden loops. Deze loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. Het advies is om tijdens de loopsheid de hond aangelijnd te houden.

Wanneer u de teef wilt laten steriliseren adviseren wij om haar eerst een keer loops te laten worden. Sterilisatie voor de eerste loopsheid (op een leeftijd van 6 mnd) is ook mogelijk, maar bij sommige rassen is er dan een iets groter risico op het ontstaan van passieve urine-incontinentie. De meeste teven worden voor de eerste keer loops tussen 6 maanden en 1 jarige leeftijd. Het beste is om de sterilisatie precies tussen 2 loopsheden in te laten plaatsvinden. Dit houdt in 3 maanden na de loopsheid.