Konijn

Het konijn is een haasachtige en geen, zoals heel veel mensen wel denken, knaagdier.
 
Voeding
De hoofdvoeding van een konijn moet bestaan uit hooi. Indien u het konijn ook ander voer erbij geeft gaat de voorkeur uit naar geperste brokken. Wanneer u het konijn gemengd voer geeft (met zaden, groente en fruit stukjes erin) zal het konijn selectief gaat eten. Dit houdt in dat hij alleen de lekkere dingen eruit eet en de gezonde delen, de kleine brokjes, laat liggen. Op deze manier krijgt het konijn niet voldoende voedingsstoffen binnen.
Knaagstenen heeft het konijn over het algemeen niet nodig. Hier zit ook vaak heel veel vitamine C in die het konijn uit het voer moet halen en niet extra nodig heeft. Deze extra vitamine C kan het konijn ook niet uitscheiden. Krijgt hij hier teveel van binnen dan kunnen er problemen ontstaan.
 
Voortplanting
Konijnen mogen vanaf 6 maanden leeftijd gesteriliseerd of gecastreerd worden. Ze zijn echter al vanaf 3 à 4 maanden vruchtbaar. Houdt u daarom een mannetjes en een vrouwtjes konijn apart. Wilt u ze later wel koppelen, zorg dan dat ze elkaar wel kunnen zien er ruiken. Ook is het dan verstandig om ze af en toe van hok te wisselen.
Wanneer het mannetjes konijn is gecastreerd, houd er dan rekening mee dat deze nog gemiddeld 4-6 weken vruchtbaar is.
 
Huisvesting
Zorg ervoor dat uw konijn voldoende ruimte heeft. Konijnen zijn gevoelig voor luchtweg infecties. Het konijn moet daarom op een tochtvrije plaats gehuisvest worden. Heeft u een buitenkonijn, zorg dan dat er ook een nacht hok is waar het konijn beschut kan zitten. Zorg er ook voor dat het konijn niet in het hok zit als u deze verschoont. Hier komt vaak veel stof bij kijken wat ook schadelijk kan zijn voor het konijn.
 
Ziektes
Het advies is om uw konijn 1 keer per jaar te vaccineren. Dit kan al vanaf 5 weken leeftijd. De vaccinaties bieden bescherming tegen de 2 dodelijke ziektes.
Vooral in de zomer kan het buiten konijn de ziekte myasis oplopen. Dit gebeurd wanneer er vliegjes eieren leggen op de ontlasting in de vacht of op een wondje. Deze eieren komen uit en worden maden die zich onder de huid kunnen vestigen. Het konijn kan hier heel ziek van worden. Controleer uw konijn daarom regelmatig. Preventief met een spray het hok en het konijn inspuiten kan zeker helpen.